De Kleine Engel 

Yoga

Cursusaanbod  

Kinder - en Tiener Yoga

Kinderen vinden het heerlijk om fysiek bezig te zijn, om allerlei bewegingen te maken en te experimenten met wat hun lichaam allemaal kan. Ze zijn als het ware voor yoga geboren: ze hebben van nature een goede houding en het vermogen om diep te kunnen ademhalen en ze staan open voor het leven. 

Tijdens mijn lessen merk ik dat kinderen vaak al uit zichzelf yogahoudingen doen. Yoga is dan ook de beste waarborg om deze gezonde wijzen van bewegen, ademen en zijn niet te vergeten.  

In mijn lessen werk ik met thema's zoals bijvoorbeeld de Natuur, Feestdagen en Vriendschap. Ook thema's als Pesten en Hoe stel ik mijn grenzen komen bij de oudere kinderen aan bod.

Daarbij vind ik het belangrijk dat het kind leert hoe het zichzelf liefdevolle aandacht kan geven, hoe het goed voor zichzelf kan leren zorgen en hoe het in contact kan komen/blijven met zijn/haar eigen lichaam. Het kind gewoon laten zijn, zonder verwachtingen. 

Door regelmatige yogabeoefening leer je mindful (indachtig, oplettend) te worden. Dit is het vermogen volledig in het moment op te gaan zonder afgeleid te worden. Het betekent dat je helemaal één wordt met wat je aan het doen bent. Indachtigheid is het kenmerkende verschil tussen een yogaoefening en elke andere vorm van training. Kinderen hebben veel baat bij indachtigheid: hun concentratievermogens verbeteren en ze ontwikkelen een groter bewustzijn van zichzelf en hun omgeving. Hun aandacht versnippert niet, maar wordt juist gericht en gescherpt.

Andere voordelen voor het kind/de tiener

-             Minder vermoeidheid en minder stress;

-             Toename van kracht en flexibiliteit;

-             Gewichtsverlies (in het geval van obesitas);

-             Betere ontwikkeling van motorische vaardigheden;

-             Verbetering van het immuunsysteem.

Feedback van kinderen/tieners

-      Sofie van 7 jaar: ik vind het fijn om na de les even lekker te kunnen liggen en uit te rusten!  

-     Tim van 8 jaar: ik vind de massage het allerleukst!  

-     Pien, tweedejaars Middelbaar Onderwijs: “ Ik vind het leuk om mezelf beter te leren kennen!”